International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences (JAEFS); bağımsız, tarafsız ve çift-kör hakem değerlendirme ilkelerine bağlı yayın yapan, açık erişimli bilimsel elektronik yayın organıdır. Dergi, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayları olmak üzere yılda 4 sayı yayınlamaktadır. Derginin yayın dili İngilizcedir.
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinin kapsamı; ziraat mühendisliği ve teknolojisi, çevre mühendisliği ve teknolojisi, gıda mühendisliği ve teknolojisi, tarım, çevre, gıda, tarım tarihi, ziraat ekonomisi, agronomi, hayvancılık, su ürünleri yetiştiriciliği, biyokimya, biyoteknoloji, biyoinformatik ve veri bilimi, tarla bitkileri, süt ürünleri bilimi, uzatma bilimi ve eğitimi, entomoloji, çevre bilimi, balık ve balıkçılık, gıda işleme, gıda kimyası, yemek kültürü, gıda sağlığı ve beslenme, yemek tarihi, gıda endüstrisi geliştirme, gıda pazarlama, gıda politikası ve uygulamaları, besin güvenliği, ormancılık, bahçe bitkileri, bilgi teknolojileri ve sistemleri, sulama, moleküler biyoloji, organik tarım, bitki fizyolojisi, bitki ıslahı, bitki koruma, bitki bilimleri, hassas tarım, kırsal kalkınma ve politika, sürdürülebilir tarım, toprak bilimi, bitki besleme, enerji bitkileri, veteriner, su kaynakları bilimleri vb. tarım, gıda ve çevre bilimleri ile ilgili tüm alanlardır.
Makale Gönderim Kuralları açıklamalarını okumak için tıklayınız.
Makale Gönderim Kuralları videosunu izlemek için tıklayınız.
MAKALE YAZIM KURALLARI
Makale metni, Microsoft Word programında, Times New Roman yazı karakterinde, tek satır aralığında, 10 punto düz metin olarak yazılmalıdır. Sayfa kenarlarında 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır.
Makale Şablonu Word Dosyası: https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/28935
Makalede standart veya yaygın olmayan kısaltmaların kullanımından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Eğer kısaltma kullanılmaları zorunlu ise kısaltma ve semboller metin içinde ilk kez kullanıldığı yerde açıklanmalıdır. Uluslararası geçerliliği olan ve yerleşik kısaltmalar tercih edilmelidir. Özel sözcüklerin altı çizilmemeli, bunun yerine italik yazım stili kullanılmalı. Ölçüm birimleri Uluslararası Birimler Sistemi (SI: International System of Units)'e uygun biçimde (metrik; kg, g, m, cm vb.) verilmeli ve sıcaklıklar santigrat (⁰C) ölçeğinde ifade edilmelidir.
Yazarlar makalenin sonunda çıkar çatışması yaratabilecek herhangi bir finansal destek veya ilişkinin olup olmadı ile etik kurul raporu gerektiren çalışmalar için etik kurul raporu ve diğer Etik Standartlara Uyum Beyanlarını belirtmek zorundadırlar. Bu konudaki bilgiler makale şablonunda Compliance with Ethical Standards başlığı altında ayrıntılı olarak belirtilmiştir.
MAKALE İÇERİĞİ
Başlık
Makale başlığı Times New Roman yazı tipinde, 14 punto, küçük harflerle, koyu ve ortalı yazılmalıdır.
Yazar İsimleri
Yazar isimleri; Adı SOYADI kuralına göre, Times New Roman yazı tipinde, 10 punto, koyu ve ortalı yazılmalıdır.
Yazar isimlerinin sonuna adres için üst simge olarak rakam, sorumlu yazarı belirtmek için ise * simgesi eklenmelidir.
Adres Satırı
Yazar isimlerinden sonra bir boşluk bırakılarak yazarların görev yaptıkları kurum adresleri Times New Roman yazı tipinde, 10 punto ve ortalı yazılmalıdır.
Özet
Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı, parağraf başında girinti vermeden düz metin olarak yazılmalıdır.
Özet metini 300 kelimeyi geçmemeli ve tek parağraf olmalıdır.
Anahtar Kelimeler
Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında düz metin olarak yazılmalıdır.
En fazla 5 anahtar kelime yazılmalıdır.
Giriş
Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı düz metin olarak yazılmalıdır.
Çalışmanın amacı güncel literatürler ile giriş kısmında belirtilmelidir.
Materyal ve Metot
Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı düz metin olarak yazılmalıdır.
Çalışmada kullanılan materyal ve yöntem bu bölümde ayrıntılı olarak açıklanmalıdır.
Bulgular ve Tartışma
Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı düz metin olarak yazılmalıdır.
Çalışma sonucunda elde edilen bulgular ve bu bulguların güncel literatürler ile tartışılması bu bölümde yapılmalıdır.
Sonuç
Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı düz metin olarak yazılmalıdır.
Araştırmadan elde edilen sonuçlar bu bölümde verilmelidir.
Etik Standartlara Uyum Beyanları
Times New Roman yazı karakterinde, 9 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı düz metin olarak yazılmalıdır.
Makalenin Etik Kurallara uygun olarak hazırlandığı ile ilgili Telif Hakkı Beyanı, Yazarlık Katkısı, Destekleyen Kurum, Etik Kurul Onayı, Çıkar Çatışması Bildirimi, Veri Kullanımı, Teşekkür gibi beyanların bu bölümde belirtilmesi gerekmektedir. Bu konudaki bilgiler makale şablonunda Compliance with Ethical Standards başlığı altında ayrıntılı olarak belirtilmiştir.
Kaynaklar
Times New Roman yazı karakterinde, 9 punto, tek satır aralığında yazılmalıdır. İkinci satır için 1 cm boşluk bırakılmalıdır.
Kaynaklar listesindeki Kaynaklar İngilizce olarak yazılmalıdır.
İngilizce başlık ve dergi ismi olamayan kaynakların sonunda (in Turkish) ifadesine yer verilmelidir.
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences Dergisi Kaynaklar listesinin bildirişinde APA Formatını kullanmaktadır.
Makalelerde kaynak gösterimi aşağıdaki kurallar dikkate alınarak hazırlanmalıdır.
Orijinal Araştırma Makalesi
Surname, N.N., Surname, N.N. (Year). The full title of the article. Journal Name, volume, and issue, first and last page. Doi number web link or retrieved from journal web link.
Örnekler
Kaya, G. (2023). The sensitivity of radish cultivars to high temperatures during germination and seedling growth stages . International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 7 (2), 298-304. https://doi.org/10.31015/jaefs.2023.2.7
Kesim, H. & Yıldıztekin, M. (2023). The biological activity features and mineral element analyses of some Inula L. species exhibit natural spread in Mugla (Turkiye). International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 7 (2), 316-325 . https://doi.org/10.31015/jaefs.2023.2.9
Tokatlı Demirok, N., Alpaslan, M. & Yıkmış, S. (2023). Some lactobacillus, leuconostoc and acetobacter strains in traditional turkish yoghurt, cheese, kefir samples as a probiotic candidate. International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 7 (2), 326-334 . https://doi.org/10.31015/jaefs.2023.2.10
Karagözoğlu, Y., Alayunt, N. Ö. & Parlak, A. E. (2023a). Total secondary metabolites and heavy metal profile of some medicinal plants frequently consumed as winter tea. International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 7 (2), 335-344. https://doi.org/10.31015/jaefs.2023.2.11
Türkçe Araştırma Makalesi
Ozdemir, G., & Tangolar, S. (2023). Organik gübre uygulamalarının bazı üzüm çeşitlerinin verim ve kalitesi üzerine etkileri. International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 7 (2), 326-334 (in Turkish). https://doi.org/10.31015/jaefs.2028.1.1
Kitap
Surname, N., Surname, N. (Year). Title of the contribution. In: Title of the book or proceeding. Volume (Publisher, City, first and last page
Ozdemir, G. (2023). Organic viticulture. Dicle University Press.
Örnekler
Cebeci, Z., & Ozdemir, G. (2023). Organic agriculture. Turkiye Agricultural Association.
Turkish Agricultural Association. (2023). Approaches to the study of agricultural structure. Dicle Press.
Cebeci, Z. (Ed.). (2023). Non-Parametric Statistical Analysis with R. Abaküs Press.
Ozdemir, G., Cebeci, Z., & Kara, C. (2023). L'Hevsel à Amida- Diyarbakır: Études et réhabilitation de jardins mésopotamiens. In: Z. Manley, & A. Ozdemir (Eds.), Organic agriculture (pp. 1325-1428). Edit Publishing.
Bildiri Kitabı
Surname, N., Surname, N. (Year). Title of the contribution. In: Title of the book or proceeding. Volume, publisher, city, first and last page
Örnek
Tangolar, S., Özdemir, G., Ekbiç, H.B., Tangolar, S.G., Dikkaya, Y.R. (2012). Research on adaptation of some American rootstocks grown under Northern Cyprus conditions. XXXV World Congress of Vine and Wine 10th General Assembly of The O.I.V. 18-22 June, İzmir, pp. 234-265.
Yüksek Lisans veya Doktora Tezi
Surname, N. (Year). Title of the thesis, University and Faculty, City. pages.
Örnek
Ozdemir, G. (2005). Organic grape growing. Çukurova University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Horticulture, PhD Thesis, Adana, Turkiye, 128 pp.
İnternet Kaynakları
FAO (2013). Classifications and standards. Retrieved in June, 19, 2023 from http://www.fao.org/economic/ess/ess-standards/en/
Kaynak gösterimi ile ilgili daha fazla örnek için; https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples
ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences (e-ISSN: 2618-5946) dergisinin yayınlanma modeli Budapeşte Açık Erişim Girişimi (BOAI) bildirgesine dayanan açık erişimli bilimsel bir dergidir. Derginin arşivine bütün editörler, yazarlar, okuyucular ve kütüphaneciler https://dergipark.org.tr/en/pub/jaefs/archive adresinden ücretsiz olarak erişilebilir.
Açık Erişim - okuyucular için tüm makalelere erişim ücretsizdir, ancak dergiye gönderilen her makale için Editoryal İşlem Ücreti (EPC) yazarlar veya kurumları tarafından ödenmelidir.
Editoryal İşlem Ücreti: 1200 TRY
Editoryal İşlem Ücreti Ödemesi
Editoryal İşlem Ücreti ödemesine ait banka hesap bilgileri makale gönderimi sırasında sorumlu yazar ile paylaşılmakta ve belirtilen hesaba ödeme yapılması istenmektedir.
The International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisi açık erişim modeli kapsamında yayımlanmaktadır. Ancak, açık erişim yayımcılığı maliyetsiz değildir. International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde çevrimiçi abonelik veya makalelere erişim ücretlendirilmediğinden bir makalenin editör süreci, hakem değerlendirme süreci, yayıma kabul, makaleyi bitmiş bir makaleye dönüştürme, yayımlanma, yayım sonrası depolama, dağıtma ve tanıtma süreçleri sırasında ihtiyaç duyulan giderlerin karşılanması için değerlendirmeye gönderilen her makaleden sayfa sayısına bakılmaksızın Editoryal İşlem Ücreti (Editorial Processing Charge; EPC) talep edilmektedir. Bu ücret, Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) Doçentlik Kriterlerine uygun olarak "Makale başvurusu sırasında -kabul/red şartına bağlı olmaksızın" talep edilmektedir. Ayrıca, DergiPark sistemine https://dergipark.org.tr/jaefs kayıtlı bütün editörler, yazarlar ve okuyucular International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde yayımlanan tüm sayılara ücretsiz olarak abone olup bütün makalelere erişebilmektedirler.
Editoryal İşlem Ücreti Süreç Açıklaması
Dergi olarak yayımlama maliyetlerini olabildiğince açık hale getirmeye çalışıyoruz. International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisine bir makale gönderildiğinde, makalenin kalite kontrolleri, editör süreci, hakem değerlendirmesi, mizanpaj ve tanıtımının zamanında ve yüksek standartta yapılmasını sağlamak için makaleler dergideki birçok farklı süreçten geçmekte ve yazarlardan alınan Editoryal İşlem Ücreti bu süreçlerde kullanılmaktadır.
Editoryal İşlem Süreçleri
Editoryal Tarama: İlk teknik ve etik kontroller,
Editoryal İşlemler: Derginin editörlerinin inceleme sürecini yönetilmesi,
Makale Mizanpajı: Makaleyi profesyonel bir dizgi makalesine dönüştürme,
Makale Düzeltme: Yazarları ve Editörleri destekleyen düzeltme sürecinin koordinasyonu,
Editoryal Kalite Güvencesi: Makalenin ve inceleme sürecinin derginin yönergelerine ve politikalarına uygun olduğundan emin olmak için yapılan son kontrol,
Dergi Geliştirme: Yazarları, Editörleri ve Hakemleri destekleyen, derginin mümkün olduğunca geniş bir şekilde indekslenmesini ve yayımlanan makalelerin hak ettikleri ilgiyi görmesinin sağlanma çalışmaları,
Teknoloji Ekipleri: Derginin kullanımı kolay, kullanıcı dostu, son teknolojiye sahip sistemlerini oluşturur ve dergi bilgilerinin güncellenmesi, sınıflandırılması ve depolanması ile ilgili teknolojik süreçleri gerçekleştirmek.
Tam (%100) feragat için uygun Ülkeler
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisine gönderilen makalelerde sorumlu yazarın aşağıda belirtilen ülkelerden herhangi birinde görev yapıyor olması halinde, Editoryal İşlem Ücreti ödemesinden otomatik olarak %100 feragat edilir.
Ülkeler; Afganistan, Angola, Arnavutluk, Cezayir, Azerbaycan, Bangladeş, Bosna Hersek, Kamerun, Çad, Etiyopya, Gambiya, Gana, Haiti Kenya, Kazakistan, Kiribati, Kırgızistan, Kosova, Libya, Lübnan, Mali, Mozambik, Fas, Myanmar, Nepal, Nijer, Nijerya, Pakistan, Filistin, Senegal, Somali, Sudan, Togo, Tataristan, Tacikistan, Tunus, Türkistan, Uganda, Ukrayna, Özbekistan, Venezuela, Yakutya, Yemen, Zambiya, Zimbabve.
Editoryal İşlem Ücreti ödemesinin yapılması makalenin dergide yayına kabul edileceği anlamına gelmemekte ve her ne sebeple olursa olsun yapılan ödeme iade edilmemektedir.
Editöryal Ofis İletişim
E-posta: editor@jaefs.com
E-posta: jaefseditor@gmail.com
Telefon: +90 850 309 59 27
WhatsApp: +90 850 309 59 27
International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinin içeriği, Creative Commons Alıntı-GayriTicari (CC BY-NC) 4.0 Uluslararası Lisansı ile yayınlanmaktadır. Söz konusu telif, üçüncü tarafların içeriği uygun şekilde atıf vermek koşuluyla, ticari olmayan amaçlarla paylaşımına ve uyarlamasına izin vermektedir. Yazarlar, International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde yayınlanmış çalışmalarının telif hakkını elinde tutar.
Web: dergipark.org.tr/jaefs E-mail: editor@jaefs.com WhatsApp: +90 850 309 59 27